Репозитарій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України

НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ЯК СКЛАДНИК ГАСТРОНОМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ЕТНОСУ: СУТНІСТЬ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Красовський, Сергій Олександрович
dc.date.accessioned 2021-11-23T12:06:49Z
dc.date.available 2021-11-23T12:06:49Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Красовський С. О. Національна кухня як складник гастрономічної культури етносу: сутність і методи дослідження // Культура і сучасність. 2021. № 1. С. 30-35. uk_UA
dc.identifier.uri http://elib.nakkkim.edu.ua/handle/123456789/3533
dc.description The purpose of the article is to propose methods for researching national cuisine as a gastronomic ethnic coder. Methodology. In the proposed article, the national cuisine is considered through the prism of the analytical method, which makes it possible to use the authentic method of studying and identifying the multifaceted forms of its representation. The scientific novelty of the study is to consider the national cuisine as a gastronomic code of the ethnic group, that is, an ordered image of food consumption due to the habitat, cultural and historical development and religious component. The article also first proposed as a methodological basis for the study of national cuisine phenomenological, structural methods and the interpretation method, the cumulative use of which will contribute to building the original concept of studying a wide range of national cuisine issues. Conclusions. In the conclusions, it is noted that the expansion of modern gastronomic practices of people, an increase in public catering enterprises, the popularity of gastronomic tourism, the desire to join the exotic with tastes determine the expansion of research interest in the field of gastronomic culture and its component - national cuisine. Attention is drawn to problems that require learning, including the detection of the gastronomic code of the ethnos, the disclosure of the national cuisine, and also suggest the opportunity to interpret the history and culture of the peoplethrough the prism of food. The most appropriate methods of studying the gastronomic code are proposed: the phenomenological, structural and interpretation method, the use of which in the aggregate will contribute to the identification of an ordered image of the universe of the ethnos, disclosure through the practice of the unknown pages of the history of culture, interpretation of the connection of dishes with weight lifestyle and the characteristics of culture, with the help of recipes to identify features of nutrition, priority dishes and their ingredients, cooking technology. uk_UA
dc.description.abstract Мета статті - запропонувати методи дослідження національної кухні як гастрономічного коду етносу. Методологія дослідження. У пропонованій статті національна кухня розглядається крізь призму аналітичного методу, що уможливлює застосування автентичних способів її вивчення та виявлення багатогранності форм її репрезентації. Наукова новизна одержаних результатів полягає в розгляді національної кухні як гастрономічного коду етносу, тобто впорядкованого способу споживання їжі, обумовленого середовищем проживання, культурно-історичним розвитком і релігійним компонентом. У статті також вперше запропоновано в якості методологічного підґрунтя вивчення національної кухні феноменологічний, структурний методи та метод інтерпретації, сукупне застосування яких сприятиме вибудовуванню оригінальної концепції дослідження широкого кола питань національної кухні. У висновках наголошено, що розширення сучасних гастрономічних практик людей, збільшення підприємств громадського харчування, популярність гастрономічного туризму, бажання долучитися до екзотики за допомогою куштування зумовлюють розширення дослідницького інтересу у сфері гастрономічної культури та її компонента - національної кухні. Звернено увагу на проблеми, які потребують вивчення, зокрема виявлення гастрономічного коду етносу, що розкриває сутність національної кухні, а також припускає можливість по-новому трактувати історію та культуру народу крізь призму їжі. Запропоновано найбільш доцільні методи дослідження гастрономічного коду: феноменологічний, структурний та метод інтерпретації, застосування яких в сукупності сприятиме виявленню упорядкованого образу світобудови етносу, розкриттю через практики куштування невідомих сторінок історії культури, інтерпретації зв'язку страв з укладом життя та особливостями культури, за допомогою рецептів виявити особливості харчування, пріоритетні страви та їх інгредієнти, технології приготування. uk_UA
dc.language.iso uk_UA uk_UA
dc.subject національна кухня uk_UA
dc.subject гастрономічна культура uk_UA
dc.subject етнос uk_UA
dc.subject гастрономічний код uk_UA
dc.subject кухня uk_UA
dc.subject культура uk_UA
dc.subject методи дослідження uk_UA
dc.subject метод uk_UA
dc.subject етнічна культура uk_UA
dc.subject сучасна культура uk_UA
dc.subject національна культура uk_UA
dc.subject сфера харчування uk_UA
dc.title НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ЯК СКЛАДНИК ГАСТРОНОМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ ЕТНОСУ: СУТНІСТЬ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ uk_UA
dc.title.alternative National kitchen as a component of the gastronomic culture of the ethnos: Essence and methods of research uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу