Репозитарій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України

Репрезентація естетичних категорій в художньому оформленні тортів

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Ткаченко, Ганна Юріївна
dc.date.accessioned 2022-08-16T08:57:18Z
dc.date.available 2022-08-16T08:57:18Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Ткаченко Г. Ю. Репрезентація естетичних категорій в художньому оформленні тортів // Культура і сучасність. 2022. № 1. С. 127–131. uk_UA
dc.identifier.uri http://elib.nakkkim.edu.ua/handle/123456789/4375
dc.description The purpose of this work is to reveal the socio-cultural and aesthetic content of cake decorating, which reflects the aesthetic ideal of society at the current stage of its development. The research methodology is based on a systematic approach, which involved consideration of aesthetic categories in their relationship and implementation in the socio cultural sphere, and the use of comparative, logical-semantic, descriptive methods and methods of decomposition and interdisciplinary synthesis. The scientific novelty of the work is the application of the categorical apparatus of aesthetic science for the systematic analysis of art and applied art on the example of cake decorating. Conclusions. Culinary culture has a dual nature, combining theoretical knowledge of cooking technologies and the empirical embodiment of this knowledge in specific culinary products. The decoration of cakes as a kind of arts and crafts is influenced by the following aesthetic categories: beauty, harmony, rhythm and proportion. They determine the visual embodiment of the creative idea of the confectioner. Harmony is defined as an immanent to the object of the material world organization, which is achieved statically through the symmetry of visual elements and dynamic through rhythm and is balanced by the observance of proportions. Aesthetic is a meta category of aesthetics, which implements both the objective and material properties of the world and the properties of the subject of social life. Aesthetic taste embodies the ability to adequately master the aesthetic qualities of reality, which is expressed in a system of direct emotional evaluations and intellectual and critical thinking. Cakes are considered one of the key varieties of culinary art, combining taste and a special artistic approach to decoration, due to the socio-cultural significance of this type of dessert in the ritual practices of social life. Making a holiday cake demonstrates the importance of combining technologically correct and balanced execution of its basis and subsequent decoration, embodying the antinomy of beautiful and practical. uk_UA
dc.description.abstract Метою роботи є розкриття соціокультурного та естетичного змісту декорування тортів, яке відображає естетичний ідеал суспільства на актуальному етапі його розвитку. Методологія дослідження базується на системному підході, що передбачє розгляд естетичних категорій в їх взаємозв’язку та реалізації в соціально культурній сфері, та використанні порівняльного, логіко-семантичного, дескриптивного методів та методів декомпозиції і міждисциплінарного синтезу. Наукова новизна роботи полягає застосуванні категоріального апарату естетики для системного аналізу художньо-прикладної творчості на прикладі декорування тортів. Висновки. Кулінарна культура має двоїсту природу, що поєднує теоретичне знання про технології приготування їжі та емпіричний рівень втілення цих знань у конкретних кулінарних виробах. На декорування тортів як різновид художньо-прикладного мистецтва впливають такі естетичні категорії: прекрасне, гармонія, ритм та пропорція. Вони детермінують візуальне втілення творчого задуму кондитера. Гармонійність окреслено як іманентну предметові матеріального світу організованість, що досягається статично через симетрію візуальних елементів та динамічного через ритм та врівноважується завдяки дотриманню пропорцій. Категорією естетичного постає метакатегорія естетики, в якій реалізовані як об'єктивно-матеріальні властивості світу, так і властивості суб'єкта соціального життя. Естетичний смак втілює здатність адекватного освоєння естетичних якостей дійсності, що виражається в системі безпосередніх емоційних оцінок та їх інтелектуально-критичного осмислення. Торти розглядаються як один з ключових різновидів кулінарного мистецтва, що поєднують смакові властивості і особливий художній підхід до декорування, що зумовлено соціокультурним значенням цього різновиду десертів у ритуальних практиках соціального життя. Виготовлення святкового торта демонструє важливість поєднання технологічно правильного та зваженого виконання його основи та подальшого декорування, втілюючи антиномію прекрасного та практичного. uk_UA
dc.language.iso uk_UA uk_UA
dc.subject естетика uk_UA
dc.subject практична естетика uk_UA
dc.subject кулінарне мистецтво uk_UA
dc.subject декорування тортів uk_UA
dc.subject естетичні категорії uk_UA
dc.subject естетичний смак uk_UA
dc.title Репрезентація естетичних категорій в художньому оформленні тортів uk_UA
dc.title.alternative Representation of aesthetic categories in cake decoration uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу