Репозитарій Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України

ОЗНАКИ ДЕСАКРАЛІЗАЦІЇ ЇЖІ СХІДНИХ СЛОВ’ЯН В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ: КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Кобзар, Марина Вікторівна
dc.date.accessioned 2021-08-26T07:09:41Z
dc.date.available 2021-08-26T07:09:41Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Кобзар М. В. Ознаки десакралізації їжі східних слов‘ян в умовах сьогодення: культурологічний аналіз // Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. 2021. № 1. С. 31-36. uk_UA
dc.identifier.uri http://elib.nakkkim.edu.ua/handle/123456789/3271
dc.description The purpose of this article is to highlight the ways in which some foods in the modern East Slavic diet lose their sacred significance and acquire the status of everyday food, and to highlight the consequences of these processes as well. Methodology. In the work the complex of the following methods was applied: comparative, logical-analytical, semiotic, synchronic, diachronic. The scientific novelty is to implement a culturological analysis of the food products‘ image the main desacralization signs in the East Slavic culinary traditions, which have been transformed at the present stage due to the development of globalization and integration processes in the world cultural space. Conclusions. It was the study found that the format of food consumption "fast food" with its principles of universality and speed, sustainable development of new food technologies, the availability of variety in food, numerous promotional products on the gastronomic theme, the emergence of catering establishments in East Slavic cities with elements of other gastronomic traditions have led to a certain situation: 1) leveling of national traditions in food culture; 2) devaluation of the sacred status of certain types of food, which were sacred among the Eastern Slavs a century ago; 3) resacralization in gastronomic culture. Traditional edible products have been replaced by other products from different cultures, that is, some sacred objects have been replaced by others depending on social, historical, political conditions. This occurs against the background of cultural expansion (Americanization, Easternization, and other processes in the culture of cooking and eating); 4) remythologization of modern culture, when the process of myth-making is revived. It was revealed, that new myths are being created in society, which is often illusory. uk_UA
dc.description.abstract Метою наукової праці є виокремлення шляхів, якими деякі продукти харчування у сучасному східнослов‘янському раціоні втрачають своє сакральне значення та набувають статусу їжі повсякденного вжитку, та у висвітленні результатів цих процесів. Методологія дослідження. У роботі застосовано комплекс таких методів: порівняльний, логіко-аналітичний, семіотичний, синхронічний, діахронічний. Наукова новизна полягає у здійсненні культурологічного аналізу основних ознак десакралізації образу харчових продуктів у східнослов‘янських кулінарних традиціях, які трансформувалися на сучасному етапі внаслідок розвитку глобалізаційних та інтеграційних процесів в світовому культурному просторі. Висновки. В процесі дослідження було виявлено, що формат споживання їжі «фаст-фуд» з його принципами універсальності та швидкості, сталий розвиток нових харчових технологій, доступність різноманітності в їжі, велика кількість рекламної продукції на гастрономічну тему, поява у східнослов‘янських містах закладів громадського харчування з елементами інших гастрономічних традицій призвели до певної ситуації, а саме до: 1) нівелювання національних традицій в культурі харчування; 2) знецінювання сакрального статусу окремих видів їжі, які були священними у східних слов‘ян ще століття тому; 3) ресакралізації в гастрономічній культурі. На місце традиційних їстівних продуктів прийшлі інші продукти, з різних культур, тобто одні сакральні об‘єкти замінилися на інші в залежності від соціальних, історичних, політичних умов. Це відбувається на тлі культурної експансії (американізації, істернізації та інших процесів в культурі приготування та споживання їжі); 4) реміфологізації сучасної культури, коли пожвавлюється процес міфотворчості. Виявлено, що в суспільстві створюються нові міфи, які часто є ілюзорними. uk_UA
dc.language.iso uk_UA uk_UA
dc.subject десакралізація uk_UA
dc.subject глобалізація uk_UA
dc.subject сакральне uk_UA
dc.subject хліб uk_UA
dc.subject сіль uk_UA
dc.subject яйце uk_UA
dc.subject яблуко uk_UA
dc.subject східнослов‘янські кулінарні традиції uk_UA
dc.subject вестернізація uk_UA
dc.subject істернізація uk_UA
dc.title ОЗНАКИ ДЕСАКРАЛІЗАЦІЇ ЇЖІ СХІДНИХ СЛОВ’ЯН В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ: КУЛЬТУРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ uk_UA
dc.title.alternative Signs of desacralization of eastern slavic food in modern conditions: culturological analysis uk_UA
dc.type Article uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу