Electronic National Academy of Ukraine on Culture And Arts Management Staff Institutional Repository

РЕСТОРАННИЙ СЕРВІС: ВІД ЗАДОВОЛЕННЯ УТИЛІТАРНО-ПРАГМАТИЧНИХ - ДО КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЛЄВИХ ПОТРЕБ

Show simple item record

dc.contributor.author Дьяченко, Роксолана Вікторівна
dc.date.accessioned 2021-11-25T11:29:32Z
dc.date.available 2021-11-25T11:29:32Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation Дьяченко Р. В. Ресторанний сервіс: від задоволення утилітарно-прагматичних - до культурно-дозвіллєвих потреб // Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. 2021. № 2. С. 37-41. uk_UA
dc.identifier.uri http://elib.nakkkim.edu.ua/handle/123456789/3540
dc.description The purpose of the article is to analyze the main requirements for the organization and management of various types of restaurant facilities, taking into account the need to ensure the cultural and leisure needs of the population. Research methodology. The basis of the research is the general scientific interdisciplinary methodology, which is based on the fundamental provisions of management, cultural studies, design, and other sciences. Common scientific methods are used: analysis, synthesis, generalization, classification, etc. The scientific novelty of the obtained results is that the main tendencies of the reorientation of catering establishments, in particular in Ukraine, in the original centers of culture, with their functions of leisure centers and entertainment, which is reflected in the National Standard, are also revealed. Conclusions. Despite the importance and numerous variations of the communication and entertainment and visual and artistic component of the interior space of restaurant enterprises, the main function of their catering is the priority of their internal arrangement. In the XX - the beginning of the XXI century, several basic types of functional types of institutions have been formed, with their inherent features of creation, zoning, and arrangement in accordance with the interests of clients of certain strata of the population, which imposes specific requirements for their organization, in particular, taking into account the leisure-time orientation. uk_UA
dc.description.abstract Мета статті – проаналізувати основні вимоги до ресторанного сервісу з урахуванням забезпечення культурно-дозвіллєвих потреб відвідувачів. В основу дослідження покладено загальнонаукову міждисциплінарну методологію, яка спирається на фундаментальні положення культурології, мистецтва дизайну, менеджменту та інших наук. Використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, узагальнення, класифікації і под. Наукова новизна. Розкрито основні тенденції переорієнтації закладів громадського харчування, зокрема в Україні, у своєрідні осередки культури, з притаманними їм функціями центрів дозвілля і розваг, що знайшло відображення у Національному стандарті. Висновки. Незважаючи на важливість і численні варіації комунікаційно-дозвіллєвої й візуально-мистецької складової інтер’єрного простору ресторанних підприємств, пріоритетом їх внутрішнього облаштування залишається забезпечення основної функції – громадського харчування. У ХХ – на початку ХХІ ст. сформувалося кілька основних різновидів ресторанних закладів із притаманними їм особливостями створення, зонування й облаштування, що зумовлено зміною пріоритетів у інтересах відвідувачів. Це висуває специфічні вимоги до організації ресторанного сервісу, зокрема з урахуванням культурно-дозвіллєвої складової. uk_UA
dc.language.iso uk_UA uk_UA
dc.subject ресторанний сервіс uk_UA
dc.subject утилітарно-прагматичні потреби uk_UA
dc.subject культурно-дозвіллєві потреби uk_UA
dc.subject харчування uk_UA
dc.subject соціокультурна сфера uk_UA
dc.subject сервіс uk_UA
dc.subject відвідувачи uk_UA
dc.subject заклади громадського харчування uk_UA
dc.subject Україна uk_UA
dc.subject громадське харчування uk_UA
dc.subject ресторанні заклади uk_UA
dc.title РЕСТОРАННИЙ СЕРВІС: ВІД ЗАДОВОЛЕННЯ УТИЛІТАРНО-ПРАГМАТИЧНИХ - ДО КУЛЬТУРНО-ДОЗВІЛЛЄВИХ ПОТРЕБ uk_UA
dc.title.alternative Restaurant service: from satisfying utilitarian and pragmatic to cultural and leisure needs uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account