dc.contributor.author |
Дьяченко, Роксолана Вікторівна |
|
dc.date.accessioned |
2022-02-01T08:16:22Z |
|
dc.date.available |
2022-02-01T08:16:22Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.identifier.citation |
Дьяченко Р. В. Сучасні ресторанні заклади України як осередки дозвілля // Мистецтвознавчі записки. 2019. № 35. С. 9-14. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
http://elib.nakkkim.edu.ua/handle/123456789/3884 |
|
dc.description |
The purpose of the article is to analyze the requirements for the arrangement of various types of restaurant establishments, taking into account the provision of cultural and leisure needs, in particular on the basis of the latest regulatory documents in the sphere of restaurant service in Ukraine. Methodology. The research is based on the general scientific interdisciplinary methodology, which is based on the fundamental principles of management, culturology, design and other sciences. Common scientific methods are used: analysis, synthesis, generalization, classification and sub. The scientific novelty consists in the study of the evolution of types of restaurant facilities from the satisfaction of utilitarian pragmatic to socio-cultural needs, the transformation of Ukraine's nutrition facilities into leisure and culture centers. Conclusions. The development of types of restaurants in Ukraine took place in line with the main global trends caused by objective socio-economic, political stages of development of mankind and the country. It was this that determined the specifics of the utilitarian (domestic) and socio-cultural filling of their functional purpose, which reflected in various classifications and was fixed in the relevant standards. Thus, in Ukraine during the XX - the beginning of the XXI century, several basic types of functional types of institutions were formed, with the peculiarities of creating, zoning and arranging them in accordance with the interests of clients of certain segments of the population. The reorientation of public catering establishments, in particular, in Ukraine, into original centers of culture, with its inherent functions of leisure and entertainment centers (which, in fact, was reflected in the National Standard), is not only a requirement of the present but also a traditional approach to expanding the spectrum of satisfaction of various the needs of visitors, which is widespread in the world. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Мета статті – проаналізувати вимоги до облаштування різних типів ресторанних закладів з урахуванням забезпечення культурно-дозвіллєвих потреб, зокрема на основі останніх нормативних документів у сфері ресторанного сервісу в Україні. Методологія. В основу дослідження покладено загальнонаукову міждисциплінарну методологію, яка спирається на фундаментальні положення культурології, менеджменту, дизайну та інших наук. Використано загальнонаукові методи: аналізу, синтезу, узагальнення, класифікації і под. Наукова новизна полягає у дослідженні еволюції типів ресторанних закладів від задоволення утилітарно-прагматичних до соціокультурних потреб, перетворення закладів харчування України в осередки дозвілля і культури. Висновки. Розвиток типів ресторанів в Україні відбувався у річищі основних загальносвітових тенденцій, спричинених об’єктивними соціально-економічними, політичними етапами розвитку людства та країни. Саме це визначило специфіку утилітарного (побутового) та соціокультурного наповнення їх функціонального призначення, що відобразилося у різних класифікаціях та закріпилося у відповідних стандартах. Так, в України протягом ХХ – на початку ХХІ ст. сформувалося кілька основних різновидів функціональних типів закладів, з притаманними для них особливостями створення, зонування й облаштування відповідно з інтересами клієнтів певних прошарків населення. Переорієнтація закладів громадського харчування, зокрема в Україні, у своєрідні осередки культури, з притаманними їм функціями центрів дозвілля і розваг (що, власне, знайшло відображення й у Національному стандарті) – не лише вимога сучасності, а й традиційний підхід до розширення спектру задоволення різних потреб відвідувачів, який широко поширений у світі. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk_UA |
uk_UA |
dc.subject |
дозвілля |
uk_UA |
dc.subject |
ресторани |
uk_UA |
dc.subject |
соціокультурні потреби |
uk_UA |
dc.subject |
харчування |
uk_UA |
dc.subject |
ресторанний заклад |
uk_UA |
dc.subject |
обслуговування |
uk_UA |
dc.subject |
їжа |
uk_UA |
dc.subject |
їдальні |
uk_UA |
dc.subject |
бари |
uk_UA |
dc.subject |
кафе |
uk_UA |
dc.title |
Сучасні ресторанні заклади України як осередки дозвілля |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Modern restaurant places in Ukraine as leisure centers |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |