dc.contributor.author |
Братіцел, Марина Леонідівна |
|
dc.date.accessioned |
2022-02-02T10:05:46Z |
|
dc.date.available |
2022-02-02T10:05:46Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.identifier.citation |
Братіцел М. Л. Ресторанна діяльність в контексті розвитку сучасної екокультури // Мистецтвознавчі записки. 2019. № 35. С. 94-99. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
http://elib.nakkkim.edu.ua/handle/123456789/3908 |
|
dc.description |
The purpose of the article is to identify the influence of the activities of restaurant facilities on the formation and development of ecological culture and environmental awareness of visitors. The research methodology is based on modern culturological concepts, which are based on an interdisciplinary and integrated approach. To study the specifics of the development of modern ecological culture, a socio-ecological and cultural approach has been applied. Methods of systems analysis, generalization of the theory and practice of introducing environmental principles, as well as modeling the development of environmental culture and increasing environmental awareness contributed to understanding the mechanisms for implementing the principles of the modern eco-cultural concept in the practice of the restaurant industry institutions. Scientific novelty. For the first time in domestic cultural studies, restaurant activities have been analyzed in the context of the formation and development of ecological culture and the ecological consciousness of visitors; the mutual influence on the eco-cultural consciousness of the owners and visitors of restaurant business establishments was traced; It has been proven that the introduction of innovative methods for enhancing the environmental performance of restaurant establishments directly affects the increase in the number of potential and the conservation of regular visitors. Conclusions. The restaurant activity, in the conditions of the need to integrate into the public consciousness new tastes, habits and consumer preferences, contributes to the formation of an innovative consumer culture and needs, including eco-cultures. Positioning the enhancement of environmental efficiency is the dominant task, understanding one’s own activities from the standpoint of solving the environmental problems of mankind and using innovative methods for this purpose, and improving the awareness of visitors about the use of environmental development principles by owners of restaurant establishments positively affect the development of ecological culture in general. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Мета статті – виявити вплив діяльності закладів ресторанного господарства на формування і розвиток екологічної культури та екологічної свідомості відвідувачів. Методологія дослідження заснована на сучасних культурологічних концепціях, основою яких є міждисциплінарний та комплексний підхід. Для дослідження специфіки розвитку сучасної екологічної культури застосовано соціально-екологічний та культурний підхід. Методи системного аналізу, узагальнення теорії та практики впровадження екологічних принципів, а також моделювання процесу розвитку екологічної культури та збільшення екологічної свідомості посприяли осмисленню механізмів реалізації принципів сучасної екокультурної концепції в практичній діяльності закладів ресторанного господарства. Наукова новизна. Вперше у вітчизняній культурології проаналізовано ресторанну діяльність у контексті формування та розвитку екологічної культури та екологічної свідомості відвідувачів; простежено взаємовплив на екокультурну свідомість власників та відвідувачів закладів ресторанного господарства; доведено, що впровадження новаторських методів посилення екологічності закладів ресторанного господарства безпосередньо впливає на збільшення кількості потенційних та збереження постійних відвідувачів. Висновки. Ресторанна діяльність, за умов необхідності інтегрування в суспільну свідомість нових смаків, звичок та споживчих переваг, сприяє формуванню інноваційної культури споживання та потреб, у тому числі й екокультурних. Позиціонування посилення екологічної ефективності домінуючим завданням, осмислення власної діяльності з позиції вирішення екологічних проблем людства та використання з цією метою новаторських методів, покращення обізнаності відвідувачів про використання принципів екологічного розвитку власниками закладів ресторанного господарства позитивно впливає на розвиток екологічної культури в цілому. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk_UA |
uk_UA |
dc.subject |
екологічна культура |
uk_UA |
dc.subject |
екологічна свідомість |
uk_UA |
dc.subject |
ресторанна діяльність |
uk_UA |
dc.subject |
сучасні екологічні принципи |
uk_UA |
dc.subject |
сфера обслуговування |
uk_UA |
dc.subject |
інновації |
uk_UA |
dc.title |
Ресторанна діяльність в контексті розвитку сучасної екокультури |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Restaurant activities in the context of the development of modern eco-culture |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |