dc.contributor.author |
Ткаченко, Ганна Юріївна |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-16T08:57:18Z |
|
dc.date.available |
2022-08-16T08:57:18Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.identifier.citation |
Ткаченко Г. Ю. Репрезентація естетичних категорій в художньому оформленні тортів // Культура і сучасність. 2022. № 1. С. 127–131. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
http://elib.nakkkim.edu.ua/handle/123456789/4375 |
|
dc.description |
The purpose of this work is to reveal the socio-cultural and aesthetic content of cake decorating, which reflects
the aesthetic ideal of society at the current stage of its development. The research methodology is based on a systematic
approach, which involved consideration of aesthetic categories in their relationship and implementation in the socio cultural sphere, and the use of comparative, logical-semantic, descriptive methods and methods of decomposition and
interdisciplinary synthesis. The scientific novelty of the work is the application of the categorical apparatus of aesthetic
science for the systematic analysis of art and applied art on the example of cake decorating. Conclusions. Culinary culture
has a dual nature, combining theoretical knowledge of cooking technologies and the empirical embodiment of this
knowledge in specific culinary products. The decoration of cakes as a kind of arts and crafts is influenced by the following
aesthetic categories: beauty, harmony, rhythm and proportion. They determine the visual embodiment of the creative idea
of the confectioner. Harmony is defined as an immanent to the object of the material world organization, which is achieved
statically through the symmetry of visual elements and dynamic through rhythm and is balanced by the observance of
proportions. Aesthetic is a meta category of aesthetics, which implements both the objective and material properties of
the world and the properties of the subject of social life. Aesthetic taste embodies the ability to adequately master the
aesthetic qualities of reality, which is expressed in a system of direct emotional evaluations and intellectual and critical
thinking. Cakes are considered one of the key varieties of culinary art, combining taste and a special artistic approach to
decoration, due to the socio-cultural significance of this type of dessert in the ritual practices of social life. Making a
holiday cake demonstrates the importance of combining technologically correct and balanced execution of its basis and
subsequent decoration, embodying the antinomy of beautiful and practical. |
uk_UA |
dc.description.abstract |
Метою роботи є розкриття соціокультурного та естетичного змісту декорування тортів, яке відображає
естетичний ідеал суспільства на актуальному етапі його розвитку. Методологія дослідження базується на
системному підході, що передбачє розгляд естетичних категорій в їх взаємозв’язку та реалізації в соціально культурній сфері, та використанні порівняльного, логіко-семантичного, дескриптивного методів та методів
декомпозиції і міждисциплінарного синтезу. Наукова новизна роботи полягає застосуванні категоріального
апарату естетики для системного аналізу художньо-прикладної творчості на прикладі декорування тортів.
Висновки. Кулінарна культура має двоїсту природу, що поєднує теоретичне знання про технології приготування
їжі та емпіричний рівень втілення цих знань у конкретних кулінарних виробах. На декорування тортів як різновид
художньо-прикладного мистецтва впливають такі естетичні категорії: прекрасне, гармонія, ритм та пропорція.
Вони детермінують візуальне втілення творчого задуму кондитера. Гармонійність окреслено як іманентну
предметові матеріального світу організованість, що досягається статично через симетрію візуальних елементів
та динамічного через ритм та врівноважується завдяки дотриманню пропорцій. Категорією естетичного постає
метакатегорія естетики, в якій реалізовані як об'єктивно-матеріальні властивості світу, так і властивості суб'єкта
соціального життя. Естетичний смак втілює здатність адекватного освоєння естетичних якостей дійсності, що
виражається в системі безпосередніх емоційних оцінок та їх інтелектуально-критичного осмислення. Торти
розглядаються як один з ключових різновидів кулінарного мистецтва, що поєднують смакові властивості і
особливий художній підхід до декорування, що зумовлено соціокультурним значенням цього різновиду десертів
у ритуальних практиках соціального життя. Виготовлення святкового торта демонструє важливість поєднання
технологічно правильного та зваженого виконання його основи та подальшого декорування, втілюючи
антиномію прекрасного та практичного. |
uk_UA |
dc.language.iso |
uk_UA |
uk_UA |
dc.subject |
естетика |
uk_UA |
dc.subject |
практична естетика |
uk_UA |
dc.subject |
кулінарне мистецтво |
uk_UA |
dc.subject |
декорування тортів |
uk_UA |
dc.subject |
естетичні категорії |
uk_UA |
dc.subject |
естетичний смак |
uk_UA |
dc.title |
Репрезентація естетичних категорій в художньому оформленні тортів |
uk_UA |
dc.title.alternative |
Representation of aesthetic categories in cake decoration |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |