Короткий опис(реферат):
Мета статті - систематизувати наукові здобутки українських дослідників у сфері діяльності сучасних готельно-ресторанних комплексів з акцентуацією уваги на соціокультурній складовій їхнього сервісу. Методологія дослідження ґрунтується на загальнонаукових методах (аналізу, синтезу, узагальнення) та принципах об‘єктивного аналізу фактів і достовірності. Контент-аналіз наукової літератури дав змогу вирішити основне дослідницьке завдання. Структурно-системний метод - систематизувати здобуті результати. Міждисциплінарність наукової методології спонукала до використання методів, інтегрованих з низки дисциплін - економіки, культурології, мистецтвознавства та ін. Наукова новизна полягає у виявленні, аналізі та систематизації дисертаційних досліджень українських науковців у сфері діяльності сучасних готельно-ресторанних комплексів з акцентуацією уваги на культурно-дозвіллєвій та рекреаційно-релаксаційній складовій їхнього сервісу. Висновки. В українській науці спроби дослідження культурно-дозвіллєвої і рекреаційно-релаксаційної складової сервісу готельно-ресторанних комплексів втілені лише в окремих публікаціях. Водночас у науці лише утверджується комплексне поняття «готельно-ресторанний» комплекс. Діяльність останніх як осередків культури і дозвілля залишається на маргінесі сучасного дослідницького інтересу. Як важлива складова сучасного сервісу соціокультурна діяльність зазвичай зводиться до матеріально-технічних і галузево-виробничих моментів. Проте культурно-дозвіллєва і рекреаційна складова діяльності сучасних комплексів впливає на трансформацію традиційного підґрунтя всього життя суспільства, що свідчить про його орієнтацію на задоволення потреб і інтересів людини, що найбільшою мірою характеризує його відповідність вимогам часу, орієнтованим на гуманізацію всіх реалій життєдіяльності.
Суть розробки, основні результати:
The purpose of the article is to systematize the scientific achievements of Ukrainian researchers in the field of modern hotel and restaurant complexes with an emphasis on the socio-cultural component of their service. The methodology is based on general scientific methods (analysis, synthesis, generalization) and the principles of objective analysis of facts and reliability. Content analysis of the scientific literature made it possible to solve the main research problem. Structural-system method - to systematize the obtained results. The interdisciplinary of scientific methodology has prompted the use of methods integrated from a number of disciplines - economics, culturology, art history, and others. The scientific novelty lies in the identification, analysis and systematization of dissertation research of Ukrainian scientists in the field of modern hotel and restaurant complexes with an emphasis on cultural and leisure and recreational and relaxation component of their service. Conclusions. In Ukrainian science, attempts to study the cultural and leisure and recreational and relaxation component of the service of hotel and restaurant complexes are embodied only in some publications. At the same time, science only affirms the complex concept of "hotel and restaurant" complex. The activities of the latter, as centers of culture and leisure remain on the margins of modern research interest. As an important component of modern service, socio-cultural activities are usually reduced to logistical and sectorial production aspects. However, the cultural and leisure and recreational component of modern complexes affects the transformation of the traditional basis of society, which indicates its focus on meeting the needs and interests of man, which best characterizes its compliance with the requirements of the time, focused on humanizing all realities of life.