Abstract:
Мета статті. Вивчення та аналіз інноваційних рішень у проєктуванні об’єктів готельно-ресторанного
господарства в умовах пандемії, відповідно до їхньої естетичної, соціально-культурної та утилітарної функцій,
з дотриманням усіх карантинних вимог у сфері готельно-ресторанного бізнесу. Методологія базується на
провідних загальнонаукових принципах: системності, розвитку, детермінізму. Системний підхід передбачає
вивчення структур: прийняття проєктного рішення в готельно-ресторанному бізнесі в період карантину як
складного об’єкта, аналіз усіх складових проєктного рішення, їх взаємозв’язку за змістом, структурою, формою
вираження, виразністю. Наукова новизна. У дослідженні проаналізовано просторове рішення закладів
готельно-ресторанного господарства, відповідно до моделей їх презентаційних та дизайнерських концепцій і
сучасних нормативних вимог, з урахуванням сучасних тенденцій і перспектив розвитку закладів. Висновки.
Сфера громадського харчування – одна з перших, яка відчула негативні наслідки, зокрема значне зниження
прибутків, від пандемії COVID-19. З березня 2020 року більша частина закладів була змушена припинити
роботу. Для продовження діяльності були задіяні інноваційні технології, високотехнологічні пристрої, прилади,
гаджети, апарати тощо, які надали можливість закладам обслуговувати та зацікавлювати клієнтів.
Проаналізовано дизайнерські й інноваційні рішення з оформлення та проєктування закладів готельно-ресторанного господарства в умовах пандемії для подолання кризової ситуації в нашій країні та за
кордоном. Окреслено шляхи вдосконалення установ при загрозі пандемії. Вказано креативні дизайнерські
рішення в проєктуванні закладів готельно-ресторанного бізнесу.
Description:
The purpose of the article is to study and analyze innovative solutions in the design of hotel and restaurant
facilities in a pandemic, in accordance with their aesthetic, socio-cultural and utilitarian functions, in compliance with
all quarantine requirements in the hotel and restaurant business. The methodology is based on the leading general
scientific principles: systematics, development, and determinism. The systematic approach involves the study of
structures: project decision-making in the hotel and restaurant business during the quarantine period as a complex
object, analysis of all components of the project, their relationship in content, structure, form of expression,
expressiveness. Scientific novelty. The study considers and analyzes the spatial solution of hotel and restaurant
facilities, in accordance with the models of their presentation and design concepts and modern regulatory requirements,
taking into account current trends and prospects for the development of institutions. Conclusions. The catering industry
was one of the first to experience the effects and significant decline in profits from the COVID-19 pandemic. Since
March 2020, most institutions have been forced to close. Innovative technologies, high-tech devices, devices, gadgets,
devices, etc. were used to continue the activity, which enabled institutions to serve and interest customers. Design and innovative solutions for the design and engineering of hotel and restaurant facilities in a pandemic to overcome the
crisis in our country and abroad are analyzed. The article considers ways to improve institutions in the event of a
pandemic. The article investigates creative design solutions in the design of hotel and restaurant businesses.